Dorte Mandrup has released visuals of ‘The Whale’, a new Arctic attraction in Andenes, on the island Andøya, Norway. The other teams that participated in the competition were BIG, Snøhetta and Reiulf Ramstad. August 25, 2020. architecture arctic dorte mandrup Landscape marine Museum norway sustainable whale. The parabolic form of the roof is defined by three high points on the site, and the foundation is informed by the landscape beneath it. "Choosing a winner of the architectural competition has been a major challenge because we had several proposals of a very high quality. At the same time, the shape of the building provides a minimal surface area, compared to floor area and volume, which is favourable for both material and energy consumption. A long horizontal view of the mountains and archipelago creates a direct visual connection between the surroundings and the exhibition, which is underlined by the rocks entering the building in multiple places. Danish architecture practice Dorte Mandrup, together with Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien and Anders Kold, has won an international competition to design a new attraction landmark for The Whale in Andenes, Norway.. In the spring of 2019, The Whale AS invited architecture companies to compete for the task to design a new attraction on the island Andøya in Northern Norway. ”Det har været en stor udfordring at kåre en vinder af arkitektkonkurrencen, fordi vi fik flere forslag af meget høj kvalitet. With its structure of concrete and stone, The Whale – designed by Dorte Mandrup in collaboration with Marianne Levinsen Landskab – will be a centre dedicated to understanding of the whale and the conservation of marine life. Dorte Mandrup presents a design that respectfully ties the waterfront site with the ambitious goal to protect the marine environment and its wildlife through art, science, and architecture. JAC Studios Just a few sea miles from shore lies the deep-sea valley, Bleiksdjupa, where migrating whales pass by. source The Whale Development of Dorte Mandrup’s The Whale is back on track following a historic discovery that left the future of the building’s site undecided. With a supermarket on the ground floor, a sports hall on first and apartments on the top floor, Dorte Mandrup has created an undaunting bespoke solution for a dense and complicated city environment. Education & Workspace Culture & Landmarks Conditions - Venice Biennale Exhibition. Out of 37 teams, four prequalified for the competition and on November 1st, 2019 Dorte Mandrup was announced as the winner. Andenes is placed on the northernmost part of the island Andøya, 300 km North of the Arctic Circle. It is not a research facility or an educational institution. Copenhagen-based architecture firm Dorte Mandrup was selected to design a building that shows appreciation for the Norwegian island of Andøya’s shore and marine ecosystems. The building will house exhibition spaces, offices, a café and a store, and around the attraction a carefully planned web of paths, platforms and viewpoints highlight the landscape. The surface of the roof is covered with natural, unworked stones from the area, and large windows opening towards the archipelago underline the connection between landscape and building. 300 km North of the Arctic Circle, on the tip of the island Andøya lies Andenes. Thornton Tomasetti Education & Workspace Culture & Landmarks Thy National Park Center, Denmark. Ab 2022 werden es wohl noch mehr Touristen und auch Einheimische werden, denn zu erwarten ist, dass auch das neue Gebäude ein Anziehungspunkt sein wird. We look forward to working with Dorte Mandrup to realize The Whale in Andenes. Rendering by MIR 3 / 10 Der Entwurf des dänischen Architekurbüros Dorte Mandrup hat die Jury überzeugt. Thought as an experience in itself, the building offers diverse perceptions. “Right here on the edge of the ocean, we will be making a mark in a magnificent and ancient landscape. It rises naturally as a soft hill on the rocky shore as if a giant has lifted a thin layer of the crust of the earth and created a cavity underneath. Zusammen mit Marianne Levinsen Landskab und JAC Studios, Thornton Tomasetti, Nils Øien und Anders Kold, wird Dorte Mandrup „The Whale“ auf der Insel Andøya bauen. the unobtrusive building rises gradually with … The exhibition will curate a meeting between whale and human, nature and culture. So erscheint auch das Gebäude selbst wie ein gigantischer grauer Riese, … by Jincy Iype Published on : Mar 23, 2020 Dorte Mandrup presents a design that respectfully ties the waterfront site with the ambitious goal to protect the marine environment and its wildlife through art, science, and architecture. As with the Wadden Sea Centre in Ribe and the Icefjord Centre in Ilulissat, the building doesn’t simply fit into the landscape – it enhances its character and adds a complementary element. 20 Millionen Euro soll der Bau kosten. The landscape surrounding The Whale is essential for the shape of the building. Dorte Mandrup, Founder and creative director of Dorte Mandrup A/S. Visitors and locals are invited up to walk on the roof and have an unspoiled view at the ocean, the mountains, the midnight sun or the northern lights’ dancing on the sky. Das dänische Architekturbüro Dorte Mandrup hat den Designwettbewerb für die Gestaltung einer neuen Attraktion gewonnen. Founder and Creative Director of the architectural practice Dorte Mandrup Arkitekter A/S that has approximately 60 employees. The Whale rejser sig som en blød bakke på den stenede kyst – som havde en kæmpe løftet jordskorpen og skabt et hulrum nedenunder. Large windows that open toward the archipelago underline the connection between landscape and building and create a visual connection between the exhibition spaces and the vast natural surroundings. Vesterbrogade 95A, 4th floor Aus einer Shortlist von vier Teams haben sich Dorte Mandrup für die Gestaltung der arktischen Attraktion „The Whale“ im norwegischen Andenes auf dem nördlichsten Teil der Insel Andøya, rund 300 km nördlich des Polarkreises, durchgesetzt. Dorte Mandrup's design beautifully integrates with the environment, as the rocky structure slowly emerges from the ground and gently slopes toward the seaside. The winners of the international competition promoted by The Whale AS for New Arctic attraction have been announced: the Danish architecture studio Dorte Mandrup A/S – together with Marianne Levinsen LAndskab and the consultants JAC Studios, Thornton Tomasetti, Nils Øien and Anders Kold – will build The Whale, actually looking like the gigantic mammal’s tail. Dorte Mandrup has released visuals of The Whale, a viewpoint for whale watching that will resemble a giant rock outcrop within the Arctic Circle on the northern coast of Norway.. Det danske arkitektteamet ble valgt i et uhyre sterkt felt med internasjonale toppnavn som Snøhetta, BIG – Bjarke Ingels og Reiulf Ramstad. Culture & Landmarks Babyn Yar Holocaust Memorial Center, Ukraine. Read more ↓ Sundbyøster Hall II is an architectural 3-in-1 solution in one building, located in the district of Amager, Copenhagen. Dissolving Lines Between Landscape and Building. Rugged mountain tops, lowland marshes and peats characterize Andøya, but compared to many other places this far North, the gulf stream makes for a welcoming climate for numerous migrating whales. The Whale, Norway. the unobtrusive building rises gradually with … Das dänische Architekturbüro Dorte Mandrup hat den internationalen Wettbewerb für den Entwurf der neuen Attraktion „The Whale“, 300 km nördlich des Polarkreises in Norden Norwegens, gewonnen. Marianne Levinsen Landscape With this fantastic proposal, we have what it takes to create a world class attraction," Børre Berglund, CEO of The Whale AS and head of the jury for the architectural competition. Development had been recently halted when an ancient Viking mound was discovered at the site, reports My Modern Met. Competition win for new Arctic attraction “The Whale”. Dorte Mandrup Arkitekter ble fredag 1. november presentert som vinneren av den internasjonale arkitektkonkurransen om å få utforme The Whale på Andenes. AT Plan & Arkitektur, Wadden Sea World Heritage Center, Netherlands, Babyn Yar Holocaust Memorial Center, Ukraine, Karlskrona Culture House and Library, Sweden, Trilateral Wadden Sea World Heritage Partnership Center, Germany, on the tip of the island Andøya lies Andenes. Situated by the edge of the ocean The Whale will grow out of the dramatic Norwegian landscape. The curved roof will be covered with stones that naturally patinate and underline the connection between the Norwegian landscape and the building. The curved roof becomes a new viewpoint that visitors and locals are invited to walk on. Dorte Mandrup’s design for The Whale was chosen following strong competition from some of Europe’s biggest architects. Located 185 miles north of the Arctic Circle on the island of Andøya, The Whale gives an unparalleled view of the rugged natural landscape and seaside. 1620 Copenhagen V - Denmark. Not only will we be creating architecture in yet another remarkable landscape, but we will also take part in increasing the understanding of whales and preservation of marine life,” says Founder and Creative Director, Dorte Mandrup. THE WHALE museum and whale-watching facility by Dorte Mandrup Architects grows from the ground dissolving the lines between architecture and Norway’s Arctic wilderness while inviting to discover the fabled creatures through art, science and architecture. By using this parabolic form, the structure effectively transmits the forces to three support points in the corners of the building. Instead, it seeks to combine the best of these places, and merge it into something entirely new.” Images credit Dorte Mandrup. In the spring of 2019, The Whale AS invited architecture companies to compete for the task to design a new attraction on the island Andøya in Northern Norway. It beat out entries by 37 other teams, including renowned architecture studios such as BIG and Snøhetta. Dorte Mandrup-Poulsen (born 28 July 1961) is a Danish architect. Vesterbrogade 95A, 4th floor A journey where boundaries are not defined by nationality or drawn by culture. Dorte Mandrup har designet en bygning, der vokser naturligt ud af landskabet. Through art and science a visit to The Whale will be a poetic exploration of different universes – below and above water – inspired by the whales' journey around the globe. Encrusted as a cultural museum to celebrate and observe the whales and underwater wildlife. Dorte Mandrup’s winning proposal will form the basis for the construction of … 'The Whale', the winning design for the new visitor center on Andøya in northern Norway. The Whale is expected to open in 2022 and was designed by Dorte Mandrup in collaboration with Marianne Levinsen Landskaband consultants JAC … Eindrucksvoll erhebt sich "The Whale" … Inside The Whale a large space opens naturally towards the mountains and the sea. Nils Øien As a result of this curvature, one can achieve relatively long spans while minimizing material use, resulting in an economical and sustainable design. This pit-stop has made Andenes one of the best places in the world to spot whales and is the reason the attraction will be built there; on the edge of this magnificent underwater world. Out of 37 teams, four prequalified for the competition and on November 1st, 2019 Dorte Mandrup was announced as the winner. This remote location already has 50.000 yearly visitors and The Whale will significantly strengthen Northern Norway as a travel destination. Dorte Mandrup's winning proposal will form the basis for the construction of the new building which is expected to open in 2022. The form of the roof is defined by three high points on the site, and the foundation is influenced by the landscape beneath it. The new Arctic attraction, The Whale, tells the story of the big inhabitants of this underwater world, rising as a soft hill on the rocky shore – as if a giant had lifted a thin layer of the crust of the earth and created a cavity underneath. MIR/Dorte Mandrup. Compared to many other places this far North, the gulf stream makes for a welcoming climate, while the rugged mountains and the vast ocean create a dramatic landscape - a landscape that continues below the surface of the water. A single curved concrete shell makes up the roof of The Whale. The Whale, ein Gebäude, das mit Kunst, Wissenschaft und Architektur die Geschichte des Meerestiers erzählen soll, wird 300 km nördlich … A small town located amid. Culture & Landmarks Karlskrona Culture House and Library, Sweden. “The whale is not a traditional museum of natural history, nor is it a conventional art museum or nature center. Foto: The Whale, Dorte Mandrup A/S. Dorte Mandrup, together with Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien and Anders Kold have been announced winner of the international competition to design the new Arctic attraction, The Whale, in Andenes, Norway. Anders Kold From here you can overlook the archipelago, marvel at the midnight sun’s reflection in the ocean or the northern lights dancing over the sky. "The Whale" in Norwegen: Aufgetaucht Im Wettbewerb hat der Entwurf des dänischen Architekturbüros Dorte Mandrup die Jury überzeugt. It is poetic and low-key and at the same time a very exciting and unusual building. This pit-stop has made Andenes one of the best places in the world to spot whales and is the reason the attraction will be built there; on the edge of this magnificent underwater-world. “Located this far North, Andøya is a unique place and The Whale an extraordinary project. The shape is aerodynamic, meaning that no negative turbulence effects will occur, and snow build-up will be minimized. Um hierfür einen passenden Rahmen zu schaffen, entwarf die dänische Architektin Dorte Mandrup im Zuge eines Wettbewerbs „The Whale“: eine Walbeobachtungsstation mit Besucherzentrum. This makes it possible to create a large, inner column-free room. Entering The Whale. Dorte Mandrup’s concept for the Whale was selected in November 2019 as part of an international design competition. The exhibition will curate a meeting between whale and human, nature and culture. Dorte Mandrup's winning proposal will form the basis for the construc-tion of the new building, which is expected to open in 2022. Facts Project name: The Whale Client: The Whale AS Typology: Cultural building Location: Andenes, Norway Gross floor area: 4.500 m2 Completion: Expected 2022 The project is developed by: Architect: Dorte Mandrup A/S situated by the edge of the ocean, dorte mandrup’s design grows out of the region’s dramatic landscape. Created by Copenhagen-based Danish architectural studio Dorte Mandrup, the building on the Island of Andøya will resemble a giant rock outcrop and is one of the best places on Planet Earth to watch whales from. Culture & Landmarks La Brea Tar Pits, US. The ambitions for the new building are high, and a visit to The Whale should be an unforgettable part of a stay on Andøya – a place that augments the monumental experience of nature and the landscape. Dorte Mandrup vinner av arkitektkonkurransen. The Whale is located on the Norwegian Island of Andøya which is known for its incredible views of the seaside and proximity to common paths of migrating whales. Jährlich kommen nach Angaben der Webseitevon Dorte Mandrup, die den Zuschlag für den Bau des Gebäudes bekommen hat, 50.000 Menschen hierher, um sich Wale anzugucken. A long horizontal view of the mountains and archipelago creates a direct visual connection between the surroundings and the exhibition, which is underlined by the rocks entering the building in multiple places. The Whale was designed by Dorte Mandrup in collaboration with Marianne Levinsen Landskab and consultants JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Niels Øien and Anders Kold. The Danish architect won an international competition to design The Whale. With an ambitious goal to combine architecture and a mission to protect marine life, The Whale will strengthen Northern Norway as a travel destination and create a positive ripple effect outward to other businesses in the north. The practice is based in Copenhagen, Denmark and is behind several internationally acclaimed buildings. Inside The Whale a large space opens naturally towards the mountains and the sea. A small town located amid dramatic landscapes – both above and below the ocean’s surface. Culture & Landmarks … However, the project from Dorte Mandrup is a clear winner and meets the competition criteria in the best way. A tidepool, a campfire and stepping-stones invite visitors to explore the surroundings in-depth and underline the connection between the building and the surrounding nature. The building will house exhibition spaces, offices, a café, and a store. Created for a unique landscape, “The Whale” was designed as an extension of the natural site, rising physically like a hill. Just a few sea miles from shore a deep-sea valley unfolds. situated by the edge of the ocean, dorte mandrup’s design grows out of the region’s dramatic landscape. Email Address . Danish architect Dorte Mandrup’s ‘The Whale’ is an upcoming masterpiece set near the village of Andenes on the northern island of Andøya, Norway. Norway’s Vesterålen islands are often ignored by visitors in … Dorte Mandrup to design The Whale, an Arctic attraction in Andøya, Norway The Whale - rising out of the stunning landscape of Norway - is a cultural museum to observe whales and the underwater wildlife, under the mystical Arctic northern lights. This opportunity comes with a great responsibility, which is extremely motivating and inspiring,” she adds. Subscribe to our newsletter. 1620 Copenhagen V - Denmark. It is frequently visited by migrating whales, making Andenes one of the best places in the world to see this fabled animal up-close.